فصلنامه شماره ۱۸ دانش دامپروری

ویژه دام

  • تعداد صفحات:
    23 صفحه
  • فصل انتشار:
    تابستان
  • سال انتشار:
    1400

سرفصل‌های این شماره:

  • سموم قارچی موجود در سیلاژ ذرت و اثر آنها بر عملکرد گاوهای شیری
  • درک بیشتر نشخوار و فن آوری نظارت بر رفتار نشخوار در گاوها
  • نیاسین در تغذیه گاوهای شیری
  • اثر مخمر ساکارومایسز سرویزیه بر عملکرد گوساله های شیرخوار
  • چالش و چاره

استفاده از محتوا با ذکر منبع بلامانع است
چکیده مقالات

سموم قارچی موجود در سیلاژ ذرت و اثر آن‌ها بر عملکرد گاوهای شیری

بیش از 400 نوع مایکوتوکسین شناسایی شده‌اند. قارچ‌ها در محیط‌های با رطوبت بالا، دمای بالا و اکسیژن در دسترس در طول کلیه دوره‌های تولید و ذخیره گیاهی به خوبی رشد می‌کنند. زمانی که دام‌ها با جیره‌های آلوده به مایکوتوکسین‌ها تغذیه می‌شوند، اثرات سمی نظیر کاهش مصرف خوراک، کاهش تولید شیر، مشکلات تولید مثلی، کاهش عملکرد سیستم ایمنی و مرگ می‌تواند رخ دهد. درحال حاضر مایکوتوکسین‌ها در طیف گسترده‌ای از خوراک دام‌ها نظیر مواد کنسانتره‌ای، علوفه‌های سبز، علف‌های خشک و سیلاژها وجود دارد. اکثر پژوهش‌ها بر وجود مایکوتوکسین‌ها بر دانه‌های غلات متمرکز شده‌اند. شاید به این دلیل که آن‌ها در مقادیر بیشتری نسبت به دیگر خوراک‌ها توسط انسان مصرف می‌شوند.

درک بیشتر نشخوار و فن‌آوری‌های نظارت بر رفتار نشخوار در گاوها

گاو، گوسفند، بز، آهو و گوزن در گروه حیوانات نشخوارکننده تقسیم‌بندی می‌شوند. جویدن لقمه یا روند نشخوار کردن، ویژگی منحصر به فردی است که اسم این گروه از آن برگرفته شده‌است. روند نشخوارکردن به این دام‌ها امکان می‌دهد که از علوفه و سایر خوراکی‌های با الیاف بالا که توسط انسان و سایر حیوانات غیر نشخوارکننده قابل مصرف نیست، استفاده کنند. گاوها بخش بیشتری از زمان نشخوار را در شب و بعد از خوراک دهی انجام می‌دهند. نشخوار کردن بیشتر وقتی انجام می‌شود که گاوها در حال استراحت هستند. بنابراین اطمینان داشتن از اینکه گاوها فضای کافی و راحتی دارند بسیار مهم است. یک گاو شیری به طور متوسط بین 7 تا 8 ساعت را در شبانه‌روز صرف نشخوار می‌کند. زمان نشخوار کردن به چندین وعده در روز تقسیم می‌شود. هر وعده از چندد دقیقه تا بیش از یک ساعت طول می‌کشد. هر لقمه به مدت 30 تا 70 ثانیه قبل از بلعیده‌شدن جویده می‌شود.

نیاسین در تغذیه گاوهای شیری

تاکنون افزایش تولید در گاوهای شیری به صورت یک روند بی وقفه ادامه داشته و حتی دورنمای این روند نیز امید بخش می‌باشد. از طرفی به دلیل تاثیر منفی متغیرهای محیطی، مدیریتی، تغذیه‌ای و بهداشتی بیشتر گاوهای شیری به ویژه گاوهای پرتولید دچار عوارض متابولیکی و افت تولیدشده و به ظرفیت‌های ژنتیکی پیش‌بینی نشده خود نمی‌رسند. این تاثیرات به خصوص در دوره انتقال گاوها بسیار چشم‌گیر و قابل توجه و در عین حال پیچیده می‌باشد. به منظور کاهش اثرات سو یادشده بر تولید گاوهای شیری تحقیقات گسترده‌ای انجام شده و همچنین در دست اجرا می‌باشد. امروزه بیشتر کارخانجات خوراک دام و صنایع وابسته سعی دارند مواد خالص، طبیعی و با حداقل افت کیفی را به شکل مکمل به جیره گاوهای شیری بیفزایند تا بدینوسیله نقائص و کمبودهای تغذیه‌ای که عامل مهم افت تولید هستند را برطرف نمایند. نیاسین از جمله ترکیباتی است که پژوهش‌های جدید نقش حیاتی آن در سلامتی و تولید گاوهای شیری را آشکار کرده است.

اثر مخمر ساکارومایسزسرویزیه بر عملکرد گوساله‌های شیرخوار

در صنعت گاو شیری، یکی از مهم‌ترین مراحل پرورش و تولید مربوط به گوساله‌ها می‌باشد. گوساله‌ها یکی از مهم‌ترین سرمایه‌های یک واحد گاوداری محسوب می‌شوند. به طوری که داشتن یک گله سالم با بهره‌وری مطلوب در گرو پرورش گوساله‌هایی خوب و سالم است. باتوجه به هزینه بالای تولید شیر یکی از مهم‌ترین اهداف در زمینه پرورش گوساله، کاهش سن از شیرگیری گوساله‌ها می‌باشد. اما تنها زمانی ما مجاز به انجام این کار هستیم که بتوانیم دستگاه گوارش حیوان را با مصرف خوراک جامد سازگار کنیم. بنابراین با درنظر گرفتن رژیم غذایی خاص در گوساله‌ها و اهمیت زود از شیرگیری آن‌ها یکی از روش‌های عملی در این زمینه، استفاده از مواد افزودنی می‌باشد که در این میان نقش افزودنی‌های میکروبی به دلیل داشتن اثرات چند جانبه پررنگ‌تر از سایر مواد افزودنی می‌باشد. این ترکیبات شامل میکرو ارگانیسم‌هایی نظیر قارچ، مخمر، باکتری و تک‌یاخته‌ها می‌باشند که به‌طور مستقیم یا غیر مستقیم به دام‌ها خورانده شده یا در جیره غذایی آن‌ها استفاده می‌گردد.


دریافت اشتراک

دریافت خودکار مقالات علمی و نسخ فصلنامه دانش دامپروری

تمامی حقوق برای گروه پژوهشی توسعه دانش تغذیه دام و طیور سپاهان محفوظ است.