- بررسی اسیدوز تحت حاد در گاوهای شیری
- مروری بر تبدیل افلاتوکسین B1 به M1 و ترشح آن در شیر گاو
- تغذیه طیور در سیستم دامپروری هوشمند: استفاده از برنامه ها و مدل های مختلف در تامین نیازمندی دقیق طیور
- اهمیت سلامتی روده در جوجه های گوشتی
تولید شیر در سه دهه گذشته حدود 64 درصد افزایش یافته است و این افزایش تولید شیر با افزایش مصرف کنسانترههای پرانرژی همراه بوده است. مصرف مقدار زیاد کنسانتره موجب افت pH شکمبه میشود و چنانچه به زیر 5/5 برسد، جمعیت باکتریهای تجزیه کننده فیبر غذایی بسیار کم میشود. این شرایط زمینه بروز اسیدوز تحت حاد شکمبه (subacute ruminal acidosis; SARA) را از طریق مکانیسمهای نمایش داده شده در شکل 1 فراهم میکند. اسیدوز تحت حاد شکمبه یک مشکل رایج و مهم اقتصادی در گله گاوهای شیری میباشد. هر چند نشانههای بالینی SARA به علت تحت حاد بودن معمولاً در گلهها از چشم دور میماند، ولی این نشانهها شامل کاهش مصرف ماده خشک، کاهش تولید شیر، اسهال، لنگش، التهاب شکمبه، آبسه کبدی و آمبولی باکتریایی ریوی است.
شیر یک غذای طبیعی کامل برای انسان و حیوانات محسوب میشود. با این حال، آلودگی خوراک دام با افلاتوکسین B1 (AFB1) میتواند منجر به تبدیل آن به افلاتوکسین M1 (AFM1) شود و این متابولیت سمی وارد شیر شده و در نتیجه سلامت انسان را به خطر میاندازد. در نتیجۀ پایش AFM1 در شیر خام در سراسر جهان، آشکار شده است که غلظت زیاد AFM1 در شیر خام در بسیاری از کشورها وجود دارد. بنابراین، بروز AFM1 در شیر گاوهای شیرده را نباید دست کم گرفت. به منظور بهینهسازی بیشتر راهبردهای مداخلهای، درک بهتر متابولیسم AFB1 و تبدیل زیستی آن به AFM1 و مسیرهای ترشح ویژه در گاوهای شیرده ضروری است. در این مقاله، متابولیسم AFB1 و تبدیل زیستی آن به AFM1 در گاوهای شیرده بررسی شده است. علاوه بر این، دادههای اخیر شواهدی را ارایه میدهند مبنی بر اینکه در بافت پستانی گاوهای شیرده، افلاتوکسینها موجب افزایش فعالیت یک پروتئین متصلشونده به ATP (ABCG2) را افزایش میشوند. این پروتئین انتقالدهنده زنوبیوتیکها (نظیر مایکوتوکسینها) به درون شیر است. پژوهشهای بیشتر باید بر شناسایی و درک عواملی متمرکز شوند که بر بیان ABCG2 در غدۀ پستانی گاو تأثیر میگذارند.
تغذیه هوشمند سیستمی از اطلاعات جمع آوری شده توسط حسگرها برای پاسخگویی به تامین دقیق و بلادرنگ نیازهای پرندگان است. استفاده از چنین سیستمی علاوه بر صرفهجویی در زمینهای قابل کشت و منابع آب، منجر به شفافسازی فرآیندهای تولید مواد خوراکی برای مصرف کنندگان میشود. در این مقاله به اصول جیرهنویسی هوشمند و چالشهایی که در پراکندگی ترکیب شیمیایی مواد خوراکی در تامین نیازمندیهای دقیق پرندگان وجود دارد، با بهرهگیری از اصول تغدیه هوشمند پرداخته شده است.
در پرورش طیور، حدود 70 درصد هزینه های پرورش را مربوط به خوراک است. از آنجا که هضم و جذب خوراک در روده صورت می گیرد، وجود یک روده سالم هم از منظر فیزیولوژیکی و هم از نظر اقتصادی بسیار حیاتی است. شواهد علمی نشان می دهد که داشتن یک فلور میکربی رودهای «سالم» موجب صرفهجویی در انرژی (اصلی ترین ماده مغذی) برای پرنده می شود و به این ترتیب عملکرد تولیدی جوجههای گوشتی را به حداکثر می رساند. به ویژه با گسترش برنامه های “پرورش بدون استفاده از آنتی بیوتیک ها” اهمیت فلور میکروبی در بهبود عملکرد جوجههای گوشتی بیش از پیش شده است.
دریافت خودکار مقالات علمی و نسخ فصلنامه دانش دامپروری
تمامی حقوق برای گروه پژوهشی توسعه دانش تغذیه دام و طیور سپاهان محفوظ است.